Kuvateksti

Campingalue tuo paikkakunnalle tuloja ja työpaikkoja

Matkailuajoneuvo yleisin leiriytymisväline

Suomen leirintäalueilla kirjattiin viime vuonna reilusti yli kaksi miljoonaa yöpymisvuorokautta. 61 % yöpymisistä tapahtui matkailuautoissa ja -vaunuissa. Campingalueet ja matkailuajoneuvokauppa ovat merkittäviä työllistäjiä, alle 50-vuotiaat naiset tyypillisiä leirintämatkailijoita.

Vuonna 2012 matkailuajoneuvokaupan ja leirintämatkailun yhteinen liikevaihto oli 353 miljoonaa euroa. Leirintämatkailuala, jonka työllisyysvaikutus oli 2 243 henkilötyövuotta, kerrytti valtion verotuloja yli 77 miljoonalla eurolla.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Leirintäalueyhdistyksen, Matkailuajoneuvotuojien ja karavaanarijärjestö SF-Caravanin teettämästä tutkimuksesta, missä selvitettiin leirintämatkailualan ja matkailuajoneuvokaupan rahavirtoja, rakennetta sekä tulo- ja työllisyysvaikutuksia. Lahden Caravan-messuilla julkistetun tutkimuksen toteutti kesällä 2013 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu.

Tyypillisin leirintämatkailija on hyvin toimeentuleva 35-49-vuotias nainen, joka on puolison tai perheen kanssa lomamatkalla. Hänen kotitaloutensa yhteenlasketut vuositulot (60 000 €) ovat selvästi yli suomalaisten kotitalouksien keskiarvon (48 000 €). Hän yöpyy matkailuautossa tai -vaunussa, viettää leirintämatkoillaan yhdeksän vuorokautta vuodessa ja ajaa niiden aikana 2 600 kilometriä.

Leirintäalue tarjoaa työpaikkoja ja tuo paikkakunnalle tuloja. Leirintäalueella majoittuva seurue käyttää rahaa vierailupaikkakunnallaan joka päivä keskimäärin 201 euroa ja kuluttaa yhden matkan aikana keskimäärin 783 euroa. Valtaosa leirintämatkailijoiden rahankäytöstä kohdistuu leirintäalueen ulkopuolelle.

Leirintäalueyöpymisistä vastaavat pääasiassa suomalaiset, mutta ulkomaisten - erityisesti venäläisten - matkailijoiden osuus on selvässä kasvussa. Vuonna 2012 ulkomaisten leiriytyjien osuus oli jo 24 prosenttia.

Moderni matkailuajoneuvo tarjoaa lämpimät ja hyvin varustellut puitteet ympärivuotiseen vapaa-ajanviettoon matkailun ja harrastusten parissa. Monet leirintäalueet ovat auki ympäri vuoden, ja talvella matkailuautoilla ja -vaunuilla majoitutaan erityisesti laskettelukeskuksissa.

Matkailuajoneuvoja löytyy erilaisiin elämäntilanteisiin ja käyttötarkoituksiin. Pohjaratkaisusta riippuen vuodepaikkoja on 2-7 hengelle. Karavaanariharrastus on rajoitu tiettyyn ikään. Samalla ajoneuvolla voivat kesällä matkustella isovanhemmat ja lapsenlapset, syksyllä sienestävät ja marjastavat vanhemmat ja talvella laskettelevat nuoret.